3 nieuwe workshops in samenwerking met ’t Hof van Ook

1 Schrijven bij beelden in de beeldentuin van ’t Hof van Ook 29 en 30 april 2023

Tijdens deze workshop schrijf je een tekst bij één van de beelden van deze expositie.Schrijver/dichter Ester van Meurs begeleidt je bij het schrijven van poëzie, poëtisch proza of proza in de vorm van een kort verhaal of een column. Na de workshop word je in de gelegenheid gesteld om je eigen werk voor te dragen. Deze workshop is meteen een voorproefje voor het schrijfweekend dat ‘t Hof van Ook in de zomer organiseren zal en voor de twee schrijfdagen die ook in de zomer op stapel staan. Daarin kan natuurlijk veel dieper ingegaan worden op je schrijfcreativiteit met afwisselende schrijfopdrachten.Opgave vooraf is wenselijk. De workshop duurt ongeveer 1 ½ uur.

2 Klim in je pen

Schrijfdag bij het Hof van Ook op zaterdag 1 juli 2023 van 9.30-16.30

Klim in je pen

U heeft altijd al het gevoel dat taal meer is dan spreken en luisteren?
U schrijft misschien al eens een gedicht of een verhaal?
Wilt u nog creatiever worden?
Een verhaal van deze tijd of juist uit het verleden schrijven of misschien wel een gedicht? Kom dan naar de schrijfdag creatief schrijven klim in je pen.

De cursus is bedoeld voor volwassenen die willen ervaren of schrijven bij hen past.
Een schrijver kan niet zonder publiek; dat maakt schrijven in een groep interessant. Op deze dag schrijven we korte teksten en gedichten vanuit allerlei inspiratiebronnen. Ervaar dat schrijven leuk is, puzzelen is, herinneren is, fantasie is, beeldend is, delen is, spelen met taal is en dat je na die schrijfdag zin in meer hebt. We trainen vaardigheden zoals: waarnemen, associëren en verbeelden. Ervaring in schrijven is niet nodig, wel plezier hebben!

De onderwerpen zijn steeds zo gekozen dat iedereen er wel iets over op kan schrijven. Zo kunt u in een ontspannen sfeer ontdekken waar uw talenten liggen en u ontwikkelt een eigen schrijfstijl door te kijken en te luisteren naar uw eigen teksten en die van anderen.

Ontdek dat schrijven leuk is, dat je er plezier in kunt krijgen en dat schrijven spelen is met taal.

Op deze schrijfdag komt onder andere schrijven vanuit herinneren aan bod, gebruik maken van de zintuigen, vertellen en vertonen, dialoog schrijven en nog meer.

Tijdens de schrijfdag zal in een aantal blokken gewerkt worden. Elk blok zal bestaan uit een stukje theorie en een schrijfopdracht. Na de schrijfopdracht worden de teksten gezamenlijk besproken. We zullen ook een gedicht schrijven maar de nadruk ligt op verhalen.

3. Scherp je zinnen bij het Hof van Ook op zaterdag 22 juli 2023 van 9.30-16.30 en op zondag 23 juli 2023 van 10.00-15.30

U heeft altijd al het gevoel dat taal meer is dan spreken en luisteren? U schrijft misschien al eens een gedicht of een verhaal?
Wilt u nog creatiever worden? Een verhaal van deze tijd of juist uit het verleden schrijven of misschien wel een gedicht?

Kom dan naar het weekend creatief schrijven Scherp je zinnen en ervaar of schrijven bij je past.

Het schrijfweekend Scherp je zinnen is bedoeld voor volwassenen die graag verhalen of gedichten wil (leren) schrijven.

Misschien heb je ooit al eens iets geprobeerd maar liep je vast of werd je onzeker waardoor je stopte en merk je dat het toch blijft kriebelen.

Misschien heb je nog nooit geschreven maar denk je er vaak over om het toch eens te gaan doen.

Dan is zo’n schrijfweekend een eerste begin.

Het prettige van een weekend bezig zijn met creatief schrijven is dat je in een flow terecht komt, waar je nog een aantal weken in blijft zitten. Dat geeft mooie producten.

Bij een schrijfweekend wordt bij sommige opdrachten in koppels gewerkt. Enthousiasmeer daarom een broer/zus/zwager/schoonzus /vriend/vriendin/je vader/moeder/dochter/zoon/ neef/nicht/oom/tante om mee te gaan. Dat geeft prachtige resultaten.

In een schrijfweekend is het onmogelijk om je te leren hoe je een roman schrijft of een schitterend essay in elkaar zet.

Waar gaan we het wel over hebben en wat gaan we oefenen om ervan te leren?

Je leert je zintuigen te scherpen en in te zetten bij je verhaal. Je leert op ideeën te komen om te beginnen met een verhaal. Je gaat personages creëren en dialogen gebruiken. We gaan het onder andere hebben over vertellen en vertonen, perspectief, de plot, de beginregel, tijd, taalgebruik.

Je ontdekt je eigen stijl en je favoriete genre. We zullen ook inspirerende verhalen en gedichten lezen van andere schrijvers. 

Tijdens het weekend zal in een aantal blokken gewerkt worden. Elk blok zal bestaan uit een stukje theorie en een schrijfopdracht. We zullen af en toe een gedicht schrijven maar de nadruk ligt op verhalen.

Aan het eind van het weekend heb je een verhaal gemaakt van tussen de 400 en 500 woorden.

Voor alle workshops kunt u zich aanmelden via de website van ’t Hof van Ook

Tot ziens daar!